“Oh, als ik dát toch geweten had!” Mijn 80-jarige moeder bladerde door het boek met foto’s van honderden eetbare sierplanten, dat ik haar gegeven had. Veel van deze planten stonden in hun vorige tuin, maar we hebben nooit geweten dat je ze kon eten! Kijkend naar alle foto’s, constateerden we dat in vrijwel elke tuin, planten staan vanwege hun decoratieve waarde, maar dat deze planten dus ook eetbaar zijn.

Wat een eyeopener was dat! Mijn ouders hebben ruim dertig jaar hun ziel en zaligheid in hun prachtige siertuin gelegd. Jazeker, we aten ook uit de tuin, maar sier- en moestuin waren strikt gescheiden.  Achter de weelderige tuin met een enorme diversiteit aan sierplanten, lag de moestuin: alle groenten keurig in rijtjes…

“Als we dát geweten hadden, dan hadden we elke dag uit de tuin kunnen eten. We hadden goud in de tuin en we wisten het niet eens… Moet je zien! Dat is zeekool. Die groeide bij de parkeerplaats.” Ze wees naar een plant van wel twee meter hoog met mooie, witte bloemen en leerachtige, dikke bladeren. De jonge, bleke stengels en de bloemen kun je rauw eten, lazen we.

En wat te denken van hosta’s. Die stonden door de hele tuin verspreid, vaak in halfschaduw. Halverwege het seizoen, herkenbaar aan de, door de slakken, aangevreten bladeren. Je kunt ze dus eten! De jonge scheuten zijn vooral in Japan een delicatesse en worden in sushi en tempura verwerkt. De scheuten kunnen worden afgesneden en vervolgens gebakken. De bloemen zijn rauw eetbaar in salades.

“Kijk Li, de gele teunisbloem!” Mijn moeder wees naar de foto en las de tekst voor: “De wortels kun je koken of bakken en de jonge bladeren en de prachtige gele bloemen, kun je gebruiken in een salade!” Ook diverse varensoorten zijn eetbaar, leerden we. De jonge, nog opgerolde, scheuten kun je koken en daarna roerbakken met knoflook en sojasaus. Of de hemelsleutel of herbstfreude, een sedumsoort waarvan het blad en de bloemen eetbaar zijn en prima in een salade passen. En wanneer deze in bloei staat zijn de vlinders er gek op. Overigens zijn vrijwel alle sedumsoorten eetbaar!

Hoe leuk is dat! Ik vond het geweldig om mijn moeder zo enthousiast te zien. Hoewel ik tot voor een paar jaar ook niet wist dat er zóveel eetbare planten waren, wist ik wel hoe waardevol sommige planten zijn. Ik heb een driejarige opleiding kruidengeneeskunde gedaan. De smeerwortel bijvoorbeeld, die mijn ouders vooral zagen als vervelend, woekerend onkruid, beschermde ik met overgave. Hij stond in de hoek van de tuin en moest daar beslist blijven staan. Elk jaar oogstte ik de wortels om smeerwortelzalf van te maken. Een werkelijk fantastische zalf, die je op blauwe plekken, bij kneuzingen, spierpijn, acne, diepe kloven en zelfs bij jicht en artrose kunt  gebruiken. In mijn gezin, familie en vriendenkring is dit een ‘beroemde’ zalf geworden. En een fantastische plant om mee te mulchen en op de composthoop toe te voegen vanwege de stikstof, fosfor en kalium.

Mijn ouders hebben nu een wat kleinere tuin. Toen ze 5 jaar geleden verhuisden, hebben ze zo’n vijftig planten meegenomen. Ze hebben er weer een paradijsje van gemaakt. Tegenwoordig lopen we met een heel andere blik door de tuin: “Kijk, die bloemen kun je eten! En de bladeren van de … en de wortels van de…  Zullen we meteen wat plukken voor het avondeten?”

Het is ontzettend leuk om op die manier door je tuin te lopen en te koken met eetbare planten. Mijn eigen tuin heb ik er helemaal op ingericht. Voor leken is het ‘gewoon’ een mooie tuin, maar voor de kenner een fantastische pluktuin, waar je dagelijks de lekkerste en gezondste ingrediënten uit kunt halen. Een bron van vezels en vitaminen, maar ook van groot plezier! Mijn ouders zijn al net zo enthousiast. Mijn moeder heeft me gevraagd om een lezing te houden voor de leden van haar tuinclub. Dat doe ik graag! Ik verheug me nu al op de reacties als ik ze vertel wat allemaal eetbaar is.

Ben jij ook benieuwd of je eetbare planten hebt in je tuin. Of zou jij graag meer eetbare planten willen. Ik maak je graag wegwijs in deze wondere wereld! Kijk voor meer informatie naar mijn cursus: eten uit je tuin!

>
Chat openen
Hallo 👋
Waarmee kunnen we je helpen?