Tuintrends voor 2023 en de eetbare tuin

Ben jij benieuwd naar de tuintrends voor 2023. Lees de 9 tuintrends en zie hoe het eetbare tuinconcept hier prachtig in past.

Trend 1: Een tuin moet multifunctioneel zijn

In de afgelopen jaren hebben we gemerkt hoe fijn het is om een tuin of balkon te hebben. Onze wereld werd kleiner door alle maatregelen rond corona en daardoor zijn we meer thuis geweest dan ooit. Dit had als gevolg dat we ook veel meer gebruik gingen maken van onze tuin. De tuin kreeg steeds meer de functie van plaats waar het lekker toeven is, onder de parasol of veranda, bbq erbij en er kwamen steeds meer buitenkachels en buitenkeukens. Hoe mooi past in deze trend, dat je de kruiden bij de bbq vers uit de tuin kan plukken? Of dat we een verse salade kunnen serveren, met blaadjes van de eetbare planten. En wat dacht je van een heerlijk kopje thee met verse munt uit eigen tuin!

Trend 2: Milieuvriendelijke tuinen

Deze trend richt zich op het creëren van tuinen die bijdragen aan een goed milieu. Denk hierbij ook aan insectenhotels, vlindervriendelijke planten, vogelkastjes en een rommelhoekje met afval van planten voor de egel. Gebruik van duurzame materialen, biologische planten en geen gebruik van chemicaliën en kunstmest. De tuin hoeft niet meer recht toe recht aan en mag wat rommeliger. De bodem is bedekt met blaadjes en ander tuinafval zodat het bodemleven, zoals wormen, zich ook prettig voelt in de bodem. En al deze aspecten dragen bij aan een gezonde, natuurlijke tuin.

 

Trend 3: Een tuin met groot gebruiksgemak: weinig onderhoud en mooi

Bij de wensen die tuineigenaren hebben, staat gebruiksgemak en genieten voorop. Een van de belangrijkste eisen van een tuinontwerp is: een mooie tuin met zo min mogelijk onderhoud. Daardoor verdwenen vaak de planten en kwamen er tegels voor in de plaats. In de tuin moest er plek zijn voor de fietsen, soms een hot-tub of een buitendouche en een speelplek voor de kinderen. Daarbij moet alles zo makkelijk mogelijk ingericht zijn. Kliko in de buurt van de keuken, handige looppaden naar de schuur en de kids moeten vanuit huis in de gaten gehouden kunnen worden.

Vaak wordt gedacht dat een eetbare tuin veel werk is. Wanneer je meerjarige planten kiest, die zichzelf vermeerderen of uitzaaien krijg je een dichtbegroeide bodem. De tuin wordt zelfregulerend en je hebt er weinig werk aan. Je kan kiezen voor bessenstruiken in plaats van een buxushaag, of een border met diverse kruiden of een mengeling van eetbare bloemen. Ze hoeven niet vaker gesnoeid te worden dan niet eetbare varianten. Bovendien is er het gemak van ‘eten uit de eigen tuin’.

 

Trend 4: Een eetbare tuin is klimaatbestendig

We zien de laatste jaren steeds vaker heftige regenbuien die wateroverlast veroorzaken. Of droogte waarbij er een watertekort is. Bij een tuinontwerp is er dan ook steeds meer aandacht voor ‘het water’. Wanneer je begint met het aanleggen van een eetbare tuin is het ook zeker aan te raden één of twee regentonnen te hebben. Daarnaast kunnen tegels vervangen worden door aarde waar eetbare planten in gekweekt kunnen worden. Hoe minder tegels, hoe meer regenwater in de grond opgenomen kan lopen. Doordat de basis van de eetbare tuin een goed doorlaatbare grond is met een grote absorberende werking, kan jouw eetbare tuin als een spons werken. Bij wateroverlast wordt het water als een spons opgezogen. Bij droogte blijft de grond langer vochtig. Zonneschermen en parasols kunnen verkoeling geven bij warme zomers, maar hoe fijn is het wanneer je heerlijk schaduw hebt van een vijgenboom of appelboom. Of van een pergola overgroeid met een kiwi- of druivenstruik.

 

Trend 5: Een eetbare tuin hoort bij de trend van verduurzaming!

We worden ons er steeds bewuster van dat we met z’n allen voor een duurzame manier van leven moeten kiezen. En dit begint bij je eigen huis en tuin. Door gezond voedsel uit je tuin te oogsten, hoeft het eten géén lange afstand te overbruggen. Door te kiezen voor biologische aarde en zaaigoed krijg je sterke planten en een gezondere bodem, die elk jaar gezonder wordt. Hierdoor krijg je gezondere planten en hoef je géén kunstmest en pesticiden te gebruiken. Kies bij je materialen voor duurzame materialen, zoals gecertificeerd hout en recyclebare materialen, of hergebruik van potten die je bij de kringloop kan kopen. En wil je de paden opnieuw aanleggen, denk dan aan grind of boomschors, waardoor er meer water opgenomen kan worden in jouw tuin.

Trend 6: Een Ibizatuin met veel kleur

Creëer je eigen Ibizatuin met veel kleur en gezelligheid. En wat is gezelliger dan eetbare bloemen in fleurige potten en hangbakken waar je je balkon of terras mee kan opfleuren. Perk- en sierplanten zoals primula’s, afrikaantjes, goudsbloemen en fuchsia’s kunnen de tuin mooi opvrolijken en je kan de bloemen prachtig gebruiken als garnering van je eigen salades. En wat dacht je van een muur met cherrytomaatjes of oost-indische kers waar je heerlijk van de blaadjes, de bloemen en de zaaddozen kan snoepen! Of een diepgroene citroenmelisse, waarvan je een takje in je waterkan doen en heerlijk van de citroensmaak kan genieten. Wanneer je ook nog kleurige kleden en kussens op de grond legt, creëer je je eigen Ibizatuin.

 

Trend 7: De Mediterrane tuin

Hoe prachtig past een mediterrane tuin in het eetbare tuinconcept. Een olijfboom met daaronder een border van lavendel, tijm en rozemarijn. Deze planten hebben dikke bladeren en doen het perfect op zonnige plekken. Bovendien blijven de rozemarijn en verschillende tijmsoorten groen in de winter.  En ook dat past in huidige trends, want we willen het hele jaar door van de tuin genieten.

 

Trend 8: Biodiversiteit in de tuin

En wat is er biodiverser dan héél véél verschillende bloemen, kruiden en bessen in je tuin te hebben, in plaats van een tegeltuin. Doordat je zo’n eetbare tuin hebt, ben je biodivers bezig qua plantensoorten, het trekt nuttige insecten aan en je verbetert de biodiversiteit in de bodem!

Wil jij weten hoe je een eetbare tuin maakt: Doe mee aan mijn cursus: eten uit je tuin.

>
Chat openen
Hallo 👋
Waarmee kunnen we je helpen?